Over ons
Jan Willem op de heftruck bij Ligthart Bloembollen

Hoe het ooit begon

Op 13-jarige leeftijd begon Jan Ligthart in de achtertuin van zijn vader met het telen van tulpen. Met zijn eerst verdiende geld kocht hij kleine partijen van Picture, Golden Melody, Golden Mirjoran en Monte Carlo. In zijn vrije tijd werkt hij bij diverse bloembollenbedrijven en Broeiproevenbedrijf Van der Hoek om het vak te leren. Intussen groeien zijn eigen gekochte soorten gestaag door.

Op 17-jarige maakte hij de eerste kruisingen. Eén van de ouders was Golden Melody. Het was een zeer succesvolle kruising, nakomelingen uit deze kruising zijn Dakar en Agrass Gold. Daarnaast had Jan erg geluk met het vinden van mutaties in verschillende tulpen. Zo heeft hij bijvoorbeeld Washington, Creme Upstar en Alladin’s Record gevonden.

In 1983 koopt hij een schuur in ’t Veld, hier begint hij samen met zijn broer Dirk het bedrijf Gebr. Ligthart. Wanneer na enkele jaren deze schuur te klein wordt voor de broers verhuizen ze in 1987 naar de Leyerpolderweg, waar een grotere schuur wordt gebouwd. Dirk besluit na een aantal jaar zijn eigen weg te vervolgen en vanaf dat moment gaan Jan en zijn vrouw José samen verder.

Na enkele tegenvallende jaren gaan Jan en José in 1998 een samenwerking met Rooijakkers Breezand aan. De activiteiten van het bedrijf worden voortgezet in Breezand.
Jan blijft zich bezig houden met de veredeling, kweken en broeien van nieuwe tulpen cultivars.

Aan de samenwerking met Rooijakkers komt in 2008 een einde. Intussen heeft de volgende generatie zich echter al aangediend. Vanaf 11 november 2008 zijn Jan en zoon Kees samen verder gegaan onder de naam: Ligthart Bloembollen V.O.F. In januari 2017 is de jongste zoon Jan-Willem eveneens toegetreden tot de onderneming.

het mooiste wat er is

Veredelen en telen van nieuwe cultivars